>
Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Pełni kluczową funkcję w procesie krzepnięcia krwi oraz odpowiada za prawidłowy rozwój tkanki kostnej.
Jej niedobory mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Z tego powodu warto wiedzieć, jakie jest zapotrzebowanie na tę witaminę i jakie produkty spożywać, by nie dopuścić do jej niedoborów.
Charakterystyka witaminy k?
Witamina k to grupa związków organicznych rozpuszczalnych w tłuszczach.
W skład witaminy k wchodzą dwie naturalne formy:
- Witamina k1, czyli filochinon, która jest syntetyzowana w roślinach.
- Witamina k2, inaczej menachinon, produkowana jest przez bakterie w jelicie cienkim.
Syntetyczną i zarazem lepiej przyswajalną formą witaminy K jest witamina k3, zwana menadionem.
W przeciwieństwie do form naturalnych ta posiada zdolność rozpuszczania się w wodzie.
Witamina k jest wchłaniana w jelicie cienkim, następnie transportowana jest do układu chłonnego. Końcowym etapem jest dotarcie do tkanek i narządów człowieka.
Jaką funkcję pełni witamina k?
Główną rolą witaminy K jest udział w krzepnięciu krwi dzięki syntezie protrombiny.
Jej drugą, równie znaczącą funkcją jest utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowej organizmu.
Witamina k2 jest odpowiedzialna za przyswajanie wapnia, co powoduje namnażanie się osteoblastów, czyli komórek tworzących kości.
Ponadto, witamina k wykazuje działanie przeciwkrwotoczne i wzmacnia naczynia krwionośne. Wykazuje również właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne.
Witamina k bierze udział w zwalczaniu infekcji i chorób. Łagodzi bóle wątroby i bóle menstruacyjne, łagodząc obfite miesiączki.
Pomaga utrzymać zdrowe dziąsła i zęby.
Witamina k ma znaczenie profilaktyczne w zapobieganiu chorobom nowotworowym.
Gdzie znajdziemy witaminę k?
Witamina k występuje w wielu produktach żywnościowych, które goszczą w naszej codziennej diecie. Jest ona zawarta w produktach pochodzenia roślinnego, a jej głównym źródłem są roślinny zielone zawierające duże ilości chlorofilu.
Wśród nich możemy wymienić zielone warzywa takie jak brokuły, szpinak, jarmuż, brukselkę, szparagi czy rukolę.
Witaminę k znajdziemy również w oleju sojowym, awokado, pomidorach, brzoskwiniach i truskawkach.
Produkty pochodzenia zwierzęcego, które zawierają witaminę k to wątróbka oraz sery żółte.
Dieta bogata w te zdrowe produkty zapewni organizmowi wiele niezbędnych witamin, nie tylko witaminę k, co wpłynie na jego prawidłowe funkcjonowanie.
Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę k?
Niezależnie od wieku, powinniśmy dbać o dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy k wraz z pożywieniem.
Niedobory u osób dorosłych występują bardzo rzadko.
Niestety są na nie narażone osoby starsze, zmagające się z chorobami i w trakcie długotrwałej antybiotykoterapii.
Znaczną część dziennego zapotrzebowania na witaminę k pokrywa pożywienie i flora bakteryjna. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę k dla dzieci wynosi 1 mg a dla dorosłych 4 mg.
By utrzymać prawidłową krzepliwość krwi, witamina k musi być dostarczona w ilości 0,03 mg na kilogram masy ciała.
Niedobór witaminy k-objawy. Symptomy niedoboru witaminy k
Skutki niedoboru witaminy k mogą być bardzo poważne dla naszego zdrowia.
Wśród konsekwencji wynikających z dostarczenia nieodpowiedniej ilości witaminy k możemy wymienić:
- Obfite i bardzo bolesne miesiączki,
- Choroby kości takie jak osteoporoza, złamania kości,
- Miażdżyca, zwapnienie naczyń krwionośnych,
- Zwiększenie ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera,
- Wydłużony czas krzepnięcia krwi i proces gojenia się ran,
- Skłonność do powstawania siniaków na ciele,
- Krwiomocz,
- Choroby zapalne jelit,
- Choroby wątroby,
- Choroby serca,
- Krwawienie błon śluzowych np. nosa,
- Przewlekłe zapalenie trzustki,
- Podatność na infekcje bakteryjne.
Niedobór witaminy k jest szczególnie groźny dla niemowląt.
Wynika to z tego, że małe dzieci nie mają wystarczająco rozwiniętej flory bakteryjnej jelit, która wytwarza witaminę k2.
By nie dopuścić do wystąpienia krwotocznej choroby noworodków, inaczej skazy krwotocznej, należy przyjmować suplementy z witaminą k i dbać o dietę obfitującą w witaminę k.
Nadmiar witaminy k
Nadmiar witaminy k występuje bardzo rzadko i związany jest z suplementacją syntetycznej witaminy k.
Naturalna witamina k pochodząca z pożywienia jest praktycznie niemożliwa do przedawkowania. Wśród objawów związanych z nadmiarem witaminy k występują:
- Bóle i kołatanie serca,
- Bóle wątroby,
- Nadmierna potliwość i uczucie gorąca.
Suplementacja witaminy k u dzieci
Suplementacja witaminy k jest zalecana szczególnie noworodkom, których flora bakteryjna nie jest rozwinięta na tyle, by produkować tę witaminę.
Po urodzeniu dziecku podaje się domięśniowo witaminę k w zastrzyku, która zapobiega wycieku krwi do tkanek.
Suplementacja jest zalecana nawet do 3 miesiąca życia, ponieważ w mleku matki nie występuje odpowiednia ilość witaminy k.
Rola witaminy k2 jest niezwykle ważna również w diecie seniora.
Pozwala zachować kości w dobrym stanie i zapobiega ich łamaniu.
Niedobór witaminy k w organizmie naraża na zapalenia stawów, kości a w najgorszym wypadku na niepełnosprawność ruchową.